UA-141269188-1
 
 

Ach, het gaat wel over.......... gedurfde uitspraak.

Soms hoor ik om mij heen, als het over pesten gaat, dat het een fase is en dat het wel weer overgaat. Wat een wonderlijke en eigenlijk naïeve, zo niet, domme opmerking.

Want mensen die het meemaken weten wel beter. En jij toch ook?  

Lezen we er niet genoeg over op social media en in de kranten?   

Het gaat namelijk niet over. Tenminste niet vanzelf. En wat denk je dat er gebeurt met jouw kind als die gepest wordt over een langere periode?   

Die denkt eerst ook misschien dat het wel overgaat, hij/zij wordt misschien wat onzeker, misschien wat stiller, slaapt misschien niet meer zo goed, wordt minder vrolijk. Maar ach………   

Maar dat verandert. Als het maar lang genoeg duurt, wordt die onzekerheid zo erg dat er een negatief zelfbeeld ontstaat, angsten komen tevoorschijn. Je kind komt niet meer voor zichzelf op. 

In het slechtste geval wordt dit hele circus afgesloten met een diepe depressie.   

En jij? Jij ligt ondertussen ’s nachts wakker denkend aan hoe moet dit nu verder?   

Wij, ouders, hebben de taak onze kinderen hiertegen zo goed mogelijk te beschermen. En natuurlijk kun je dingen niet voorkomen, maar je kunt er wel voor zorgen dat ze niet verergeren.   

Hoe sneller je erbij bent, hoe beter en sneller jouw kind zich herstelt. Want echt, het gaat niet vanzelf over. Ik zie de voorbeelden helaas nog steeds in grote aantallen overal voorbij komen.   

Hoe staat dat bij jou? Heb jij ook van die gedurfde uitspraken of heb jij een beter realiteitsbeeld?

Linda