UA-141269188-1
 
 

Als school stopt met pushen, wordt jouw kind niet gepest.

Ik las pas een artikel dat ging over het 2 jaar langer laten door kleuteren van onze kinderen. Voor- en tegens volop natuurlijk.

Het lijkt mij een top idee!

Is het een natuurlijk proces om kinderen vanaf hun 4 e al vast in de schoolbankjes te stoppen en ze alvast te wennen, of te dwingen, om te doen wat ze hun hele leven nog moeten doen?

Vaste richtlijnen volgen, doen wat er verwacht wordt, in een vast schema, volgens een vast patroon en op het juiste moment.

Ik vind van niet.

Kinderen zijn in de basis als ze 4 jaar zijn nog echt kind en een kind hoort te spelen en spelenderwijs leert een kind enorm veel. Juist dingen die ze op school niet leren.

Er zijn dan mensen die zeggen, ‘ja, maar mijn kind loopt voor die heeft juist behoefte aan leren’. Maar een kind leert juist enorm veel van de tijd dat ze nog niet op school zitten, spelenderwijs.

Een kind leert dan hele andere dingen, juist dingen die later vaak problemen veroorzaken. Ze leren zichzelf te motiveren, dingen uit te proberen, zelf oplossingen te zoeken, op onderzoek uit te gaan in een richting die bij ze past en bouwen hiermee een enorm sterk positief zelfbeeld op.

Ze leren veel op het sociale vlak over zichzelf, niet gedwongen omdat ze in de klas naast iemand zitten die de nodige duw- trek- en slaan-acties bij ze oproept, maar op hun eigen manier, in hun eigen tempo.

Kinderen leren veel meer over gevoelszaken, over hun eigen gevoel en dat van anderen. Dingen die zorgen voor een stevige en stabiele basis en een positief zelfbeeld. Op school leren ze met hun hoofd, de leervakken. Ik ben nog steeds van mening dat ‘empathie’ bijvoorbeeld een vak zou moeten zijn op school.

Juist de problemen die bij onze kinderen nog steeds blijven groeien, zoals een gebrek aan zelfvertrouwen een negatief zelfbeeld, geen grenzen aan durven geven etc, heeft met een stevigere basis al minder kans om ernstige problemen te veroorzaken. De problemen waarin onze kinderen nu juist vastlopen. De coachpraktijken blijven groeien, omdat de vraag blijft toenemen. Hoe triest is dat…………..

Een kind van 4 of een kind van 6, dat is een enorm verschil als de basis van zelfvertrouwen stevig is en er wordt vanaf die leeftijd gepest.

Wat vind jij? Is 2 jaar later naar school gaan een goed idee of is het prima zo?

Ik hoor het graag van je.

X Linda